Kurnik Šopa Hospoda v Patriot Magazínu

kurnik

Panelákové sídliště v Ostravě-Pustkovci, jakkoli jsou některé domy vesele zbarveny, nepůsobí příliš vlídně. Ve sklepě jednoho socialistického břízolitového objektu, jakéhosi domu služeb, se skrývá pivní zjevení. Kurnik Šopa Hospoda. Uvnitř článku je FOTOGALERIE.

Pivo nás pořád baví, říkají majitelé Kurnik Šopa Hospody
Kdo to tady nezná, nezabloudí sem. V okolí je hospod, které jsou vidět, docela dost. Ale pokud máte rádi pivo, pak se vyplatí hledat a do bývalého sklepa, později krámku Zlatnictví a ještě později několikrát neúspěšné hospody, se vyplatí vejít.

Jak je zvenčí barák neútulný, tak je uvnitř všechno najednou jinak. Ručně psané cedule umístěné po lokále tak, aby na ně bylo odevšad vidět, ukazují dnešní nabídku sedmi piv z malých pivovarů z celé země, občas i z těch zahraničních.

Na stěnách kuřácké i nekuřácké místnosti a také na záchodech jsou historické cedule, ale většinou účelně a vtipně rozmístěné, jsou tu vystavené pivní lahve, je tu dřevěná podlaha i stoly, zdi jsou z neomítnutých cihel, tady se prostě pivař cítí dobře.

„Přiznám se, že já už do otvírání hospody moc jít nechtěl,“ říká jeden ze dvou majitelů Kurnik Šopa Hospody Jiří Bajgar. Ale jeho dnešní společník, Petr Kmetík, jej přemluvil.

„Tři čtvrtě roku jsme hledali vhodný prostor, už jsme byli docela zoufalí. Pak jsme našli tuhle špeluňku a měsíc ji drhli z neuvěřitelné špíny, která se tu nashromáždila,“ vzpomíná Jiří Bajgar. „Smáli se nám, že nevydržíme, zkrachovalo tu před námi několik hospod. Uprostřed lokálu je na podlaze malý hrb – říkali nám tehdejší štamgasti, že je tam zakopaný indián, že to tady taky brzy zavřeme.“

Otevřeli poslední víkend v srpnu 2012. Začínali postupně, nejdříve měli na čepu tři druhy piva Svijany, rozjížděli se pozvolna.

Asi za dva měsíce po otevření napsal Jiří Bajgar z hospody Petru Kmetíkovi esemesku: „Je plno!“ Petr Kmetík mu tehdy odpověděl: „Bingo!“ Od té doby šel provoz Kurnik šopy nahoru. Dnes je na pravidelně aktualizované tabuli, kde křídou majitelé píší, kolik druhů piv se zde už čepovalo, číslo 608.
„Když některé pivo dojde, sundáme z nabídky ceduli a okamžitě narážíme jiné. Naprostá většina hostů v tu chvíli ztichne, natočí se k cedulím a napjatě čeká, co narazíme,“ směje se Jiří Bajgar.

Mít neustále širokou nabídku nejrůznějších piv z celé České republiky vyžaduje především perfektní logistiku, sklad a dobré vztahy s pivovary a dopravci. „Nejdříve jsme objížděli pivovary a přemlouvali je, dnes už nám volají sami a mnozí i pivo dovezou,“ říká Jiří Bajgar.

Rostoucí počet malých pivovarů se mu líbí, avšak neznamená to hned, že všechna nová piva se objeví na čepu v Kurnik Šopě. „Některým novým pivovarům chvíli trvá, než se naučí vařit solidní pivo a v neustále dobré kvalitě.“

Spolumajitele baví, že jejich koncept hospody s nabídkou zajímavých piv funguje. „Lidi se tady naučili, i díky naší osvětě a informacím, které jim ke každému pivu dáme, jaká piva existují, že nejsou jen ty klasická, ale existují pšeničná, se svrchním kvašením, spodním kvašením, ochucená…“

Hospoda je otevřena každý den od čtyř odpoledne. V den, kdy vznikal v Kurnik Šopě tento rozhovor, bylo hned po čtvrté hodině tři čtvrtě stolů pokryto rezervačními lístky. „Lepší je si opravdu předem zavolat,“ říká Petr Kmetík.

Pivo z velkého pivovaru tady nenajdete, neustále tu rotují piva malých výrobců, a pořád přibývají nová. „Jen jediné pivo máme na čepu stále, protože to je stálice a je tu skoro od začátku, je to Záviš z Poličky,“ říká Jiří Bajgar.

Oba majitelé říkají, že hospoda je vlastně pořád nedodělaná, pořád vymýšlejí, čím ji vylepšit. „Děláme tu koncerty zajímavých kapel, například v sobotu 28. listopadu tady bude hrát kapela Gusta Vomačka Worcestra a budou se zde v rámci akce Movember hromadně holit kníry.“

Oba majitelé svorně říkají, že se v práci, i když je mnohdy docela náročná, stále baví. “Hodně lidí se nás ptá, proč nerozjedeme naši Kurnik Šopu Hospodu třeba formou franšízy i jinde. My se ale bojíme, že bychom tím přišli o svobodu. My se naší hospodou pořád bavíme, takhle by to kouzlo asi zmizelo,” říká Jiří Bajgar.

Jaroslav Baďura | PatriotMagazin.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *